070-675 77 10 Info@cigarrkungenshus.se
EnglishGermanSwedish

Cigarrkungenshus historia!

Idag känner de flesta det som ”Vandrarhemmet” men för inte så länge sedan kallade man det för folktandvården. Men mest känt har det nog varit som Per Svenssons cigarrfabrik. Per Svensson tillverkade ”Åhus Havannan” ända fram till monopolet tog över 1915. Han bodde kvar i huset ända till sin bortgång 1933 därmed gick en stor åhusbo ur tiden.


Åhushavannan

Per Svensson var Cigarrfabrikör till yrke och det var i hans tillverkning som den välbekanta ”Åhushavannan” kom till världen. Vid den här tiden så odlade var och varannan Åhusbo tobak. Det var inte så många som förädlade tobaksbladen, men Per Svensson var den utan tvivel mest framgångsrika. Nu var det inte några ultralätta tjärfria cigaretter som rullades i cigarrfabriken, nej feta cigarrer och cigariller för män med lite pondus skulle det vara. Så var det ända fram till 1915 då staten drev igenom ett monopol på tillverkningen och man löste ut Per Svensson och andra cigarrfabrikanter runt om i bygden.


Många strängar på lyran

Per Svensson var, vid tiden för monopolets inträde på marknaden, i sextioårsåldern och fann det kanske lämpligt att sluta sitt yrkesverksamma liv i tobaks-branschen. Men det fanns många strängar på hans lyra att spela vidare på.
Som inflytelserik och förmögen person så verkade Per Svensson ha ett finger med i mycket som hände i Åhus, Han finns upptagen i diverse rullor när det gällde att besluta om Åhus framtid. Han jublar högst när Åhus får sina köpingsrättigheter 1905.


Hustrun går bort

Per Svenssons hustru avlider 61 år gammal och hans son Gustaf Valfrid, blott 39 år gammal går samma väg 1925. Kanske försvinner livsgnistan till viss del när detta händer samtidigt som hans livsverk – cigarrtillverkningen – försvinner ur hans liv. Han verkar ändå ha gått med flaggan i topp ända tills han dödförklaras den 22 maj 1933. Han bor tillsammans med sonen Nils August. Redan i början av 1920-talet tog Gustav Valfrid och brodern Harald Verner namnet Åhagen, med hänsyftning på föräldrahemmets läge, kanske som ett avståndstagande till den andra brodern Nils August som verkade vara en odåga. Dennes trassel med pengar och tillgodohavanden får sin kulmen efter att Per Svensson avlidit och inte längre kan hålla sonen och hans trassliga affärer om ryggen. Att saknaden efter den anständiga och välrenommerade fadern blir alltför stor, kan man utläsa av alla de utmätningar och indrivningar som Nils August ställs inför. År 1936 får han gå från huset och hans stackars fader har väl vänt sig i graven ett antal gånger över sin odåga till son som avlider 1941.


Tandläkarpraktik

När Nils August fick gå från huset efter en exekutiv auktion så hamnade det i tandläkare Nils Gunnar Wedins ägo. Han drev tandläkarpraktik och många Åhusbor har gått till huset vid ån för att få sina tänder lagade. Även den yngre generationen har gått hit men då i Folktandvårdens regi. I slutet av 1970-talet omstrukturerades verksamheten. Ett par killar med Per och Lars Sundin i spetsen renoverade byggnaden och startade ett vandrarhem under turistbyråns regi. Med knappa medel fick man till stånd ett fungerande vandrarhem med 16–17 sängplatser. Idag är Per Svenssons hus vid ån i privat regi och det är Gunnar Wårdell som driver och verksamheten mot nya tider och nya mål, men Per Svenssons ande vilar över det gula huset och det bådar gott för den nya verksamheten.

Disponentvillans historia

Villan uppfördes ursprungligen av Tysklands vicekonsul Herman Donnér 1902. Han gav det namnet ”Slottshyddan” på grund av dess närhet till slottsruinen och att det dessförinnan legat en timmerlada på platsen. Huset var mycket påkostat med bl.a. parkettgolv, glasveranda, 5 kakelugnar och eget utsiktstorn. Familjen Donnér ägde huset i 2 generationer fram till 1939 då Bertil Röse blev ny ägare.

Han var disponent på tobaksmonopolet och chef över hela tobaksnäringen i området. Just här i Skåne och Åhus var tobaken en stor inkomstkälla för kvinnorna. Det sägs att kvinnorna i Åhus var de första att bli ekonomiskt oberoende av mannen.

Den kommersiella tobaksodlingen upphörde 1964.

Tobaken var en av de 3 synderna från Åhus, tillsammans med Ål & Brännvin (numera Absolut Vodka)

Bertil Röse bodde kvar i huset fram till sin bortgång 1971.

Under perioden 1971–2003 var det olika familjer som kom och gick, bl.a. Jacobsson, Hansen, Elliver, Wanngård.

2003 köps huset in av Kristianstads kommun och hyrs ut till Åhus Vandrarhem och B&B.

Hösten 2010 blir Familjen Ekelöf ägare till huset. Huset har 4 dubbelrum, 3 salonger, allrum och bibliotek.

Det används framförallt till mindre grupper om 6–8 personer på kortweekends, t.ex. golf och till minikonferenser. Dess främsta syfte är dock att fungera som regionens mysigast & trevligaste frukostservering, med uppgift att servera frukost till alla gäster.

2014 tar familjen Bodin över driften och driver husen vidare.

2017 tar Gunnar Wårdell över driften och Bröderna Klemmedsson blir nya ägare av fastigheterna.
Disponentvillan öppnade åter upp dörrarna påsken 2017 efter en säkerhetsanpassning vilket gjorde att hela interiören blev uppfräschad med varsam hand.

Nu pågår en planering av exteriören för att återställa till ursprungligt utseende, mer info kommer……

Share This